Dr. Crowdfund or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Abroad

Kull 7 er inne i sitt siste år ved Den norske filmskolen, og skal produsere seks eksamensfilmer. Seks spennende ideer ble pitchet til resten av kullet i august av seks ambisiøse regissører, og seks team av fagsjefer ble sammensatt etter en hektisk uke med jobbintervjuer. Det er seks veldig ulike prosjekter som skal settes ut i live, og et av de tar mål av seg å bli den første i Filmskolens historie skutt helt og holdent utenfor landets grenser, nærmere bestemt i Makedonia.

Isa er en gutt som prøver å være en mann, som faren sin. Og menn gråter ikke. Etter å ha mistet en av familiens sauer, blir Isa sendt til fjells sammen med broren Hamid for å finne den igjen. Under letingen blir broren skadet, og Isa får et dilemma: Skal han utføre sin plikt ovenfor faren som mann og fortsette letingen, eller skal han ta seg av den skadede broren og få ham hjem?

To Guard a Mountain (arbeidstittel) behandler tematikk som beskyttelse og ansvar. Den reflekterer noe vi alle kan kjenne igjen fra våre egne liv, og kanskje spesielt vår egen barndom, både behovet for å gi beskyttelse, men også å få beskyttelse. Det er når ansvaret blir et middel til et behov, at vi alle kan kjenne at vi har påtatt oss litt for mye, men fortsatt overbeviser oss selv om at «jeg klarer dette». Spørsmålet er: burde vi det? Er det ikke noen ganger best å bare akseptere at vi ikke er perfekt, og stole på at de vi ønsker kjærlighet av elsker oss med alle våre feil og mangler? Dette er også en humoristisk fortelling om forholdet mellom to brødre, og om en veslevoksen karakter som så gjerne vil være stor gutt.

Et annet «første» ved Filmskolen er metoden vi benytter for å oppfinansiere produksjonen: crowdfunding. Det er noe vakkert over at filmskapere fortsatt gjør det samme som de alltid har gjort på lavbudsjettsproduksjoner; de banker på døren og ber kompiser og familie om hjelp. Eneste forskjellen er at i stedet for å banke på døren, skriver vi på en «vegg». I stedet for å forklare for hver person, legger vi ut all informasjon med bilder og video, slik at folk får se prosessen bak filmen. Dessuten får publikum mer makt, de kan selv være med og velge i forkant hvilke prosjekter som skal se dagens lys, og som de i neste omgang får se på TV, kino eller på internett.

Via nettstedet IndieGoGo publiserer vi informasjon om filmen, og tar imot bidrag fra familie, venner, bekjente og helt fremmede som synes prosjektet høres spennende ut og kunne tenkt seg å se filmen. En privatperson kan normalt ikke gjøre så mye for å hjelpe en filmproduksjon økonomisk, men når man når ut til potensielt tusenvis av mennesker som alle gir et lite bidrag hver, blir det fort penger av det. Siden filmen har et potensielt internasjonalt publikum, har vi en engelskspråklig blogg på Tumblr hvor de som har bidratt og følger produksjonen kan få siste nytt fra bak sceneteppet. På Facebook kan du også være fan og følge produksjonen frem mot lansering til sommeren.

Startskuddet har gått for skolens 42 nye bidrag til den norske filmbransjen, og vi går alle sammen en spennende tid i møte. Dette er vårt team: Elisabeth Kvithyll (produsent), Izer Aliu (regissør), Tor Hubro Stene (manusforfatter), John-Erling Holmenes Fredriksen (fotograf), Ragnhild Juliane Sletta (produksjonsdesigner), Alline de Almeida (klipper) og Jesper Miller (lyddesigner).

Du finner oss på:
indiegogo.com/toguardamountain (crowdfunding)
toguardamountain.tumblr.com (engelsk blogg)
facebook.com/toguardamountain (Facebook)
twitter.com/guardamountain (Twitter)
vimeo.com/toguardamountain (video)
500px.com/toguardamountain (bilder)