Scenografilinjen
Filmscenografi
På scenografilinjen lærer vi å utvikle konsept, tegne konsept tegning og teknisk tegning, vi lærer å bygge, male og patinere, vi skal lære å bli designere, vi skal holde styr på økonomien og være sjef for store team, vi skal samarbeide og vi skal finne våres rolle i det hele. Vi skal bli håndverkere og vi skal bli kunstnere. Det er med andre ord med store ambisjoner vi blir tatt imot på denne linja. Med mange gode veiledere blir vi pusha, og det er noe av det som gjør denne linja så bra. Det kan til tider komme mye frustrasjon og banning fra kontorene våres, og det er en berg og dalbane vi skal igjennom. Men når jeg ser tilbake på hvor mye jeg har har lært på bare litt over 1 år, tenker jeg at det er verdt det.
På Filmskolen legges det spesielt stor vekt på våres samarbeid i det som blir kalt Triangel 2, dvs. regi, foto og digital visual design (også kalt kvadrangel 2). Vi skal skape det visuelle universet sammen og må jobbe tett for å sikre at vi jobber med den samme historien. Dette samarbeidet er noe av det viktigste vi lærer, hva lys og utsnitt komplimentere scenografien og hvordan scenografien påvirker foto, og hvordan vi sammen med regissøren skal skape universet.
Vi er et tett miljø på filmskolen og får også innblikk i hvordan alle de andre linjene jobber. Vi blir evaluert og får være med på å evaluere hverandres arbeid, noe som er viktig for at vi skal utvikle oss og bli bedre.
Men det ikke bare det visuelle konseptet og scenografien som skal løses, i manusene vi får fra manusklassen står det ofte skrevet en rekke rekvisitter. Og det kan være alt fra døde dyr, en avkappet kroppsdel, et speil som blir til en dataskjerm, en flyvende sci-fi-drone eller flytende væsker som plutselig blir stive. Vi har fått mange utfordringer vi aldri kunne drømt om å få, men en eller annen måte går det meste å løse. Og arbeidet våres blir sjelden kjedelig.
Vi på Scenografi kull10 er seks kvinner med forskjellige bakgrunner. For å søke er det viktigste å være motivert for noen tøffe år med en bratt læringskurve og huske at det meste av tidligere erfaringer kan komme til gode, om det enn er film, kunst eller noe helt helt annet.
Her er en introduksjon av klassen vår og noen bilder av det vi har gjort til nå.
Ruxandra
Jeg heter Ruxandra Stroe og før jeg begynte på Filmskolen har jeg jobbet som arkitekt i flere år. Det som er spennende med scenografistudiet for meg, er å kunne bruke mine arkitektkunnskaper i en ny kontekst. Samtidig, det å ha en del av redskapene (spesielt teknisktegning relatert) på plass, gjør ting lettere i den travle skolesituasjonen vi, på scenografiavdelingen ofte er i.
Men det er mye annet jeg lærer ved å gå på denne skolen. Det å være en del av et kreativ team på en annen måte enn jeg er vandt til. Det å jobbe mer dynamisk med prosjekter som har en annen type varighet. Og ikke minst, det å bli kjent med den praktiske siden av jobben.
Catrine
Jeg heter Catrine Gormsen (26 år), jeg har en to-årig utdannelse i film fra Nordland Kunst- og Filmfagskole. Etter det jobbet jeg frilans som scenografiassistent på ulike filmproduksjoner. Etter nesten to år følte jeg det var det på tide å også kunne utvilke meg som en designer og lære selve håndtverket, noe som jeg savnet ved å jobbe som assistent. Jeg har til gjengjeld fått god kunnskap om bransjen i Oslo og fått mye praktisk set- og produskjonserfaring som har kommet til gode her på skolen. Selv om våres erfaringer var forskjellige da vi begynte, jevnet det seg ut fort da vi kom på skolen. I tillegg til at vi har mange gode veiledere med hver sin spesifikke ekspertise, tror jeg at jeg har lært like mye av mine klassekamerater og medstudenter som av noen andre. Og på 1,5 år har jeg fått noen erfaringer og lært så mye jeg aldri tror jeg ville lært/hatt noe annet sted.
Asta
Jeg hedder Asta Brandt (23 år). Inden jeg startede på filmskolen, har jeg lavet mindre film, og gået på bl.a. Kunsthøjskolen i Holbæk og The European Film College (EFC). Efter efc opdagede jeg, at det var scenografi som faldt mig mest naturligt, at arbejde med, og jeg søgte derfor ind på filmskolen. Efter bare halvandet år, er jeg blevet undervist i alt fra setbyg, teknisk tegning, concept art m.m. Udover at blive dygtiggjort i vores håndværk, er en af de vigtigste ting på filmskolen, at vi lærer at samarbejde tæt med andre fagfunktioner i teams på forskellige projekter. Jeg tror aldrig jeg har lært så meget, på så kort tid end på Den Norske Filmskole. Det er hårdt arbejde, men det hele værd.
Nina
Mitt navn er Nina Buer Brun, 26 år fra Solbergelva, Nedre Eiker. Jeg har tidligere studert formgivning på Drammen vgs, studert grafisk design og fotografi på Arbeiderbevegelsen FHS, en bachelor i media, IKT og design ved Høgskulen i Volda og nå studerer jeg som Filmscenograf på Den Norske Filmskolen.
Jeg har i bakgrunn jobbet i praksis hos scenografen Milja Salovaara som hovedsakelig jobber i teater. Og jeg har jobbet i noen TV produksjoner som scenograf og andre roller som flerkameraproduksjon, produksjonsleder osv.
Selv om jeg ikke har hatt noen relevant jobb innenfor film før jeg kom hit, følte jeg at jeg kunne bruke mye av det jeg hadde fra før av her på Filmskolen. Jeg trives veldig godt og jeg har lært utrolig mye bare på den korte tiden. Vi er en utrolig variert linje som må kunne litt om arkitektur, design, foto, konsept tegninger, økonomi, ledelse, programvarer, håndtegning, nedbrekk av manus, bygge i studio, dresse location og så mye mer. Skolen er også veldig opptatt av nære samhold mellom de ulike fagfunksjonene som jeg opplever som noe av det sterkeste her på Filmskolen. Vi lærer utrolig mye av bare hverandre.
Mie
Jeg hedder Mie, og er 27 år gammel.
Før jeg søgte ind på filmskolen, har jeg egentlig ikke beskæftiget mig synderligt med spillefilm eller dramaturgi. Jeg har taget flere kreative kurser og undersøgt mange af de redskaber, som er gode at have i værktøjskassen, når man arbejder med filmscenografi.
Jeg har gået på en tegneskole i København (Skolen for kreativ udvikling), hvor jeg trænede både øje og hånd, i at tegne det som jeg rent faktisk så, og ikke hvad jeg troede, jeg så.
Jeg har gået på design linjen på Krabbeshom højskole, hvor jeg beskæftigede mig med flere former for design; det stedsspecifikke-, grafisk-, lys-, interior-, tekstil- og videoart design. Jeg har desuden taget et grundforløb som snedker og bygningsmaler.
At gå på filmscenografi på Den Norske Filmskole er magisk. Det er krævende og hårdt, det er legende, udviklende og utrolig morsomt – både socialt, kreativt og fagligt. Meget bliver sat på spidsen, og hver eneste detalje har en betydning, og skal vendes og drejes med en selvfølgelighed.
På Den Norske Filmskole er vi så privilegeret, at vi lærer en masse om de andre fagfunktioner, og ikke mindst samarbejdet i et filmteam, som i øvrigt er Alpha Omega for at skabe en god film.
Det kræver blod, sved, tårer og en stor portion tålmodighed, men jeg vil ikke undvære et eneste sekund.
Lena
Eg er 27 år og kjem frå Bergen
Grunnen til at eg søkte på filmscenografi var at eg hadde lyst til å drive med noko kreativt, praktisk og gøy.
Eg hadde ikkje jobba innan film før, men har alltid vore veldig interessert i film og spesielt i det estetiske. Tidligare har eg gått på Kunsfagskolen i Bergen og studert litteraturvitenskap. Eg har alltid likt å skape og er veldig glad i å teikne.