Støtteerklæring fra filmskolens studenter

DSC_4690

I forrige uke ble film- og TV-studenter ved Høgskolen i Lillehammer invitert til seminar om norsk kinosuksess. Studenter fra film- og fjernsynsvitenskap (FFV), TV-fag og Filmskolen deltok aktivt her. Midt under seminaret fikk vi en sjokkerende nyhet – en FFV-student rakk opp hånden og sa: Er det sant at FFV skal legges ned?

Nyheten om mulig nedleggelse får oss til å tenke på hvordan det var å begynne på filmskolen. Dramaturgi, økonomi, kamerautstyr og sceneanalyse – det var mye å lære i starten. Hver eneste øvelse vi hadde på skolen krevde forskjellig hjelp, og jo mer krevende de ble, jo mer hjelp trengte vi. Det var ikke lett å skaffe assistenter som kunne hjelpe oss under opptak, men vi husker at uansett hvor mange nei vi fikk rundt omkring på høgskolen, så var det alltid noen fra FFV som stilte opp. De var interesserte i å få innsikt i hvordan vi på filmskolen jobbet. Etterhvert ble vi også kjent med Lillehammer filmklubb, hvor vi fikk muligheten til å se mange perler på et større lerret. Mange av filmene som vises får vi ellers ikke muligheten til å se, og dette har satt igang mange spennende diskusjoner, for ikke å glemme flere spennende runder på filmklubbens filmquiz. Alt dette er drevet av studenter fra film- og fjernsynsvitenskap. Miljøet på og rundt FFV har sørget for mange spennende analytiske blikk fra utrolig engasjerte folk.

Nå går vi tredje året. Mange av FFV-studentene vi ble kjent med i løpet av de første årene har stilt opp for våre eksamensfilmer og fulgt prosessene bak dem. Vi har vokst opp sammen med disse studentene. De har vist oss en annen side av bransjen som vi ikke kunne blitt kjent med ellers. Flere av førsteårsstudentene har også vært uvurderlige ressurser dette året, og har vært motivert av ønsket om å selv gå på filmskolen.

FFV er et viktig forsknings- og analysemiljø for film i hele Norge. Et miljø der kunnskap om film bevares. Der både filmhistorie og film i dag analyseres og diskuteres. Det forskningsmiljøet er viktig å ha ved siden av film- og TV produksjoner i hele landet. Noen av de første som sitter i kinosalen når vi har premiere på filmene våre og skriver kritikker eller gjør utvalg til festivaler eller distribusjon, er nemlig dem. Så vi spør oss selv; hva skal vi på filmskolen gjøre uten FFV?

Snart kommer vi ut i bransjen, og det vil ikke forundre oss om vi ser mange av de engasjerte FFV-studentene vi kjenner her, ende opp som våre distributører, kinosjefer, kritikere og kollegaer. Det er allikevel ikke nok – vi trenger mange flere.

FFV har vært en fantastisk støtte for oss de siste tre årene. Tankene våre går til fremtidige kull ved Den norske filmskolen som nå kan miste muligheten til å oppleve Lillehammer filmklubb, filmquiz og Studentfilmfestivalen, og ved siden av miste muligheten til å jobbe med hardtarbeidende unge mennesker som er genuint engasjerte i kunst og kultur.

Film- og fjernsynsvitenskap er for viktig til å kuttes!

Produsentstudentene i kull 9
Elisa Fernanda Pirir