Filmskolen 15 år!

Forrige helg feiret Den norske filmskolen sitt 15-års jubileum. Over tre dager samlet tidligere og nåværende filmskolestudenter seg på Lillehammer, hvor celebre gjester holdt masterclasses, debatter og filmervisninger, og det hele ble rundet av med fest i skolens studioer.

A thousand times good night

Mye stod på programmet. Det var eget opplegg for hver av de syv linjene regi, produsent, manus, foto, lyd, klipp og produksjonsdesign som man kunne velge mellom. Jubileumet ble sparket i gang med en lukket før-før-premiere på Erik Poppes nye film, Tusen ganger god natt.

Team Poppe

Fotolærer Kjell Vassdal, regilærer Eva Dahr, fotograf John Christian Rosenlund, regissør Erik Poppe, produksjonsdesigner Eleanor Wood og PD-lærer Rasmus Thjellesen diskuterte prosessen med triangel 2 i Tusen ganger god natt. Senere i programmet fikk vi også en visning av den prisbelønte dokumentarfilmen The Act of Killing, og han som klippet filmen ut fra 1200 timer råmateriale ned til en 3 timer lang film (Director’s cut), vår egen klippelærer Niels Pagh Andersen, fortalte om den prosessen.

..

270 studenter har hittil blitt uteksaminert fra Den norske filmskolen siden den ble etablert i 1997, og disse utgjør i dag en stor del av den norske filmbransjen. Flere av de tidligere studentene var på jubileumet for å fortelle om hvordan livet etter Filmskolen har vært, deriblant var manusforfatter Ståle Stein Berg fra kull 1 og fortalte om sitt stipendiat og sin karriere som manusforfatter. Fra kull 1 var også regissør Sara Johnsen og filmklipper Zaklina Stojcevska, som snakket om samarbeidet mellom regissør og klipper, et samarbeid de to etablerte allerede som studenter. Siden den gang har de samarbeidet på en rekke kritikerroste filmer, blant annet Vinterkyss, Upperdog og Uskyld.

State of cinema

Joachim Trier gjestet også jubileumet, og sammen med Ståle Stein Berg, Sara Johnsen, produsent Karin Julsrud og ordstyrer Henning Camre fra Den danske filmskolen holdt de en interessant debatt om «The state of cinema».

IMG_ 507

Jubileumet ble avsluttet på hederlig vis med over 200 feststemte gjester i skolens filmstudio. God stemning, god mat, mange taler, artige gjenblikk fra filmskolens arkivmateriale og rock ‘n’ roll er stikkord for kvelden, og selvfølgelig alt det andre som hører til når en femtenåring har fest.