Reisebrev: Mosambik

Fra venstre: Nils Eilif, Elise og Nils Are

Vi er tre. To nils’er og en Elise. Dette er vårt første møte med Afrika, og dokumentarfilmen.

Nils Are klar for avreise

Vi dro på en fredag fra Lillehammer, først til Frankfurt og deretter videre til Etiopia og den beryktede flypl(d)assen Addis Ababa. Da vi stod å ventet på å gå inn i flyet some skulle ta oss til Maputo ble Nils E vitne til noe svært forstyrrende. Da han gikk opp trappen inn i flyet så han en «flytekniker» som gjorde de siste kontrollene av flyets jetmotorer. Flyteknikeren åpnet et sidelokk på jetmotoren og tittet raskt inn for å se at alt var i orden der inne (!?). Og i samme øyeblikk mistet han skiftenøkkelsen sin ned i jetmotoren. Den såkalte teknikern løftet blikket og skuet rundt seg. Nils E klarte i siste øyeblikk å få med seg at teknikeren hadde kastet seg på bakken, for så å febrilsk prøve å få av bunnpanelet på jetmotoren. Det var det siste Nils E så før han ble dyttet inn i flykroppen.

Like før hendelsen.

Inne i flyet var det stappfullt og høylytte krangler om plassene. Nils E fikk et ledig sete ved jetmotoren, utenfor rekkevidde av Nils A og Elise som stod ved cockpiten å ventet. Tiden gikk og flydøren ble stengt. Nils E følte at det kunne være greit å allikevel bekrefte at alle var med, men det var de ikke. Nils A og Elise hadde blitt beordret ut av flyet og stod nå utenfor i det jetmotorene startet. Nils E bønnfalte besetningen om å forlate flyet, men ble istedet bedt om å sette seg ned på plassen sin ved den høyst trolig disfunksjonelle jetmotoren. Maputo, Afrika neste. Håpet han.

Julio Langa. Maputo’s store sønn og leder av prosjektet «Men in the kitchen»

Det skulle vise seg å ta Nils A og Elise 24 timer før de kom frem til leiligheten hvor Nils E ventet i shorts og t skjorte og med alles bagasje. Vi var alle glade for at Afrika hadde åpnet armene sine for oss allikevel. Dagen etter møtte vi kontaktpersonen vår og leder for prosjektet «Men in the kitchen», Julio Langa. En fantastisk trivelig fyr, med smittende latter og et enormt nettverk. Julio kjente Maputo, og Maputo kjente han.

Nils Are (lyd) og Nils Eilif (foto) på utkikk etter stock shots

I Maputo og i Mosambik generelt, er det store likestillingsproblemer. Vi skulle de neste to ukene følge prosjektet «Men in the kitchen» som handler om å gi menn et nytt og positivt syn på kjønnsroller i hjemmet. Fremgangsmåten til prosjektet var matlaging. Deltakerne var menn i alle aldre fra forskjellige områder i og utenfor Maputo. Her fikk de snakket sammen, diskutert, laget mat og prøvespist. Kurset er vanligvis basert ved kontoret, men det arrangeres også kurs ute i felten, som for eksempel på barer, skoler og i distrikter utenfor byen. De ble to spennende uker i solrikt, nytt og fremmed miljø.

Klippestudent Elise (regi) klar for en ny dag

Dokumentaren stod høyt på agendaen ikke bare for oss men for lederne av kurset også. Vi var heldige i å få være med på alt. Sammen rullet vi rundt til der arrangementet og kursene skulle holdes. Gjengen bestod av Julio (leder for prosjekter), Rafael (kursholder), Fillippe (kursholder), Carson (sjåfør såklart), Miguel (tolk), Elise (regi) to filmtekniske Nils’er (Nils Eilif på foto og Nils Are på lyd). Enkelte dager hadde vi også med to kokker og en lastebil med kjøkken inni. Vi manglet bare en alv og en dverg.

Innspilling hjemme hos en tidligere kursdeltaker

Det var to hektiske, men dog fantastiske uker med mange flotte inntrykk. Julio viste oss Maputo fra innsiden og vi er glade for å ha møtt så mange trivelige mennesker både i og utenfor prosjektet. Alt fra deltakere, kursledere, lokale filmskapere, ambassadører, og menn med Ak47. Noen mer hyggeligere enn andre. Vi var også heldige i jobbe i varmen for en gangs skyld, besøke en øy og fly hjem igjen til Norge, uten skiftenøkkel i jetmotoren.