Radioteater

For en tid siden hadde lydklassen premiere på sin første oppgave etter sommeren, radioteater. Det ble vel mottatt av klassen og kollegiet. Mange timers skriving, casting, planlegging, dramatisering, innspilling, lydlegging og miks gav resultat.

Manuset vi fikk utdelt før sommeren var ”Lugar B-13” av John Dicksson Carr. Det er basert på en novelle og NRK har laget radioteater av stykket for mange år siden.

Vi satt med manuset i noen uker og endret litt her og litt der. Det gammelmodige, høflige språket behold vi i størst mulig grad. Samtidig startet vi en lang castingprosess. Alle skuespillere i Norge var i gang med forskjellige teateroppsetninger etter sommeren og vi slet med å finne noen som hadde tid. Til slutt fant vi en god sammensetning av skuespillere og planleggingen tok på alvor fart.

Vi dro ned til NRKs Radioteateravdelning i Oslo før å få litt ”tipps’n’tricks” fra veteranerne i bransjen. Vi passet også på å besøke danskebåten, DFDS, for å ta opp maskinlyder, undervannslyder og atmosfærer. Vi kom hjem med masse ny kunnskap, energi og tonnevis av båtlyder.

Innspillingen delte vi opp så at alle hadde regi på en del av manuset, men at vi alle var enige om hva vi ville fortelle og hvordan. Skuespillerne kom og vi hadde en hyggelig men lang helg på skolen.

Etterarbeidet delte vi opp på samme vis som innspillingen. Alle fikk noen få scener å lydlegge og redigere, som vi satte sammen i miksen. Til tross for dårlig tid og alt for lite felleslytting, passet de ulike scenene fint sammen, og vi var klare for premiere.

Sjelden har så mye lyd fått så stor plass som da. Hele kullet og alle lærere satt stille i en mørklagt kino. Under det 30 minutter lange stykket opplevde hver av lytterne sin egen film inne i hodene sine. Hav, spenning, lykke, frykt, svik, galskap og storm.

Etter visningen.. (?).. lyttingen, dro vi i gang en veldig bra diskusjon om lyd, romperspektiv, indre bilder og lydfortelling.
Mer sådant!

Radioteater er ett meget spennende medium med uante muligheter for en lyddesigner.